maandag 29 oktober 2012

Het volk, de leiders, de angst, de media enzovoort, enzoverder...


Om het einde van de maand iets of wat op te fleuren is hier een raadseltje  voor de weinige bezoekers

Wie is er bang om opgelicht te worden, om op te vallen, bang voor onbekenden, voor vreemdelingen, om te protesteren, voor zijn baas, zijn collega's, voor ontslag, voor een ongeluk, voor pedofielen, om zijn lening niet te kunnen terugbetalen, voor de dood, voor pijn, voor slapeloosheid, wie heeft er angst voor angst?

Wie is er bang van vechten, van Roma, van maandagen, van ruzies, voor GGO's, bang om vast te zitten, heeft angst voor het ouder worden, angst van de jeugd, angst voor immigranten, angst voor het binnenvallen van de vijand, angst voor mensen zonder papieren, angst om te beledigen, angst om beledigd te worden, angst van armen, angst voor drugs, angst van al diegenen die niet dezelfde politieke ideeën hebben, wie is er bang om zijn politieke opvattingen te uiten, bang om enkel maar een nummer te zijn, bang om gek te worden?

Wie is er bang van extreem-rechts, van extreem-links, bang voor communisten, anarchisten wie heeft er angst voor fascisten, wie is er bang voor kinderen, bang voor oude angsten, voor betogingen, stakingen, wie heeft er angst voor het verkeer, angst voor radars, angst voor alcoholcontroles, angst voor de politie, wie is er bang om niet rond te komen, bang voor een nucleaire ramp, bang voor bankiers, bang van de crisis?

Wie is er bang voor Iran, voor Afghanistan, wie heeft er angst voor de islam, angst voor fundamentalistische Amerikanen, angst voor Europa, angst voor Duitsland, angst voor Rusland, angst voor Afrika, angst voor China, angst voor de Walen, de Basken, angst voor honden, angst voor globalisering, wie is er bang van alles, wie heeft er angst voor de toekomst, angst voor angst?

Rainer Werner Fassbinder wist het in 1974 al: "Angst essen Seele auf".

De Vlaamse (en bij uitbreiding Waalse en internationale) pers onderhoudt, via  'polls' die vaak irrationele angsten levend, ze versterken ze, creëren er nieuwe, feliciteren ons om onze angsten en stimuleren ons ons  over te geven aan één of andere superman. 
Vroeger was dat vader Gaston Eyskens (wapenspreuk 'voor 't volk'),dan weer Vlaanderen's eerste stemmenkanon aller tijden Leonard Clemence “Leo” Tindemans ("met deze man wordt het anders"), recenter de ondertussen naar Parijs getwitterde, 'goed bestuur' Yves Camille Désiré Leterme en nu uiteindelijk vermageringsspecialist Bart Albert Liliane De Wever, ook gewoon Bart voor zijn beate aanbidders. 
Wie morgen de gelukkige zal zijn weten we niet maar vandaag vertrouwen we erop dat 'Bart' ons beschermt tegen alles wat ons omringt en bedreigt. Wat ons verlamt stimuleert hem.

'De kracht van verandering' bazuinde de andere rond om de kiezers gerust te stellen. 

Godverdomme, in de media lezen we altijd en alleen maar dezelfde conformistische neoliberale commentatoren, deskundige bewonderaars van een reutelend systeem en andere zich steeds herhalende reactionaire columnisten. Kortom informatie die volledig onevenwichtig is. Niet dat het voordien anders was.

Als dat die verandering moet voorstellen is het wel zeer indroevig. 
Hoe meer de zaken veranderen, hoe meer ze gelijk blijven. 

Tot minstens in 2014 zullen we dezelfde langdradige televisieprogramma's moeten ondergaan met steeds dezelfde zichzelf herhalende deskundigen, economen, academici, fantasieloze journalisten en columnisten, al die onveranderlijke en hardnekkige voorstanders van het systeem, de waarden van de markt en het (neo)liberalisme. Met uitsluiting van elke opposant met echte ideeën.

De salons moeten er comfortabel zijn en de soep zonder twijfel heerlijk.... Het is dan moeilijk om in die omstandigheden te delen!

Wat is eigenlijk het doel van die media? Van ons een volk van bibberende schapen te maken? Hersenloze mensen? Voltijdse amateurs van onnozele shows en spelletjes? Een land van lafaards? Ons veranderen in een conformistisch volk, klaar om onze persoonlijke vrijheid en onafhankelijkheid op te geven voor de zogenaamde échte vrijheid en onafhankelijkheid, voor meer veiligheid, comfort en rust?

Erken in ieder geval, beste lezers, vrienden, dat ik erin geslaagd ben om mijn angst om onzin uit te kramen overwonnen heb. Wat al een hele prestatie is voor een onnozelaar die op zijn berg tussen de koeien zit.

En voor de weinige decadente zonderlingen die erin geslaagd zijn niet al na drie lijnen af te haken, zeg ik: maak u geen zorgen, deze blog gaat door!

Geen opmerkingen: