vrijdag 2 november 2012

Voorgerecht: Coquilles Saint Jacques met appelsien, kardemom en vanille


Al zeg ik het zelf: hemels voorgerecht van sint-jacobsschelpen met een heel bijzonder sausje op een bedje van verse andijvie.

  • Voorbereiding: 1 dag op voorhand, 15 minuten
  • De dag zelf:    10 minuten 

Ingrediënten voor 4 personen

(Als je de schelpen vers koopt, vraag de visboer of het wel de Pecten maximus is. Uiteraard gaat die zeggen van wel...  maar soit. Als je diepgevroren koopt kijk dan even op de verpakking of het wel over de Pecten maximus gaat. Andere mantelschelpen worden ook als sint-jacobsschelpen verkocht maar zijn in feite geen echte. Ze kunnen natuurkijk ook gebruikt worden. Een eenvoudige methode om  niet te lang tussen de verschillende verpakkingen te moeten rommelen in de diepvriezer: start bij de de duurste soort, je hebt dan meer kans dat het de echte is).

12 grote coquilles, 1,5 dl. versgeperst appelsiensap, 2 groene kardemompeulen, teentje knoflook, kwart vanillestokje (minimum), 1 dl. olijfolie, 200 gram verse andijvie, fleur de sel, versgemalen zwarte peper uit de molen.

Voorbereiding (1 dag op voorhand)

Maak eerst de saus..
Pers de appelsienen, kook het sap met kardemom (peulen kneuzen)  en knoflook tot een dikke siroop. Laat dit iets afkoelen. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit met driekwart van de olie aan de siroop toe.
Laat dit dan 24 uur trekken in de koelkast.

Bereidingswijze

Laat de saus op kamertemperatuur komen.

Maak de spinazie schoon en was die voorzichtig zodat de blaadjes niet gekreukt zijn.
Verhit een pan tot ze gloeiend heet is. Doe een scheutje olijfolie in de pan en laat dat ook zeer heet worden. Bestrooi de coquilles met fleur de sel en peper en bak ze 1 minuut aan elke kant. Verdeel de spinazieblaadjes over de borden, leg de coquilles erop en giet het sausje erover.

Meteen serveren.

Wijnkeuze:
Ik had maar één fles staan, Domaine Vincent Carême Vouvray Blanc Sec 2008 maar die paste er perfect bij.

PS. Ben ik toch wel vergeten een foto van het gerecht zelf te nemen, zeker!

Geen opmerkingen: