woensdag 14 november 2012

Macht, seks, internet

Geef toe dat je hebt zitten gniffelen: de baas van de CIA die moet aftreden omdat de FBI onthulde dat hij zijn vrouw bedroog. Ze vonden immers e-mails op de computer van de rivale van zijn maîtresse. Macht, seks, internet: de vergiftigde cocktail van het schandaal. De val van generaal Petraeus en zijn biografe die zijn minnares werd, liet de media en de weldenkenden nog maar eens gniffelen over de preutsheid van de Amerikanen: dat hele schandaal voor een affaire van overspel.

Nochtans zou je je, net als alle andere internetgebruikers, zorgen moeten maken over de onthullingen van de Amerikaanse pers over de schending van de privacy. De CIA-baas en zijn minnares dachten dat ze de onfeilbare truc gevonden hadden om niet gepakt te worden: een gemeenschappelijke Gmail-account onder een pseudoniem aanmaken waarvan alleen zij beiden het wachtwoord hadden en hun e-mails gewoon opslaan zonder ze te verzenden. Dat is ook de methode van terroristen als Richard Reid, de man die in 2001 een bom verborgen had in zijn schoen. Helaas, de FBI heeft er een oplossing op gevonden. Volgens het MIT Technology Review, geeft de Amerikaanse wet van 1986 betreffende privacy en elektronische communicatie de FBI de mogelijkheid om de ISP-gegevens van gebruikers te verzamelen zonder dar er daarom een huiszoekingsbevel nodig is. Wat generaal Petraeus en zijn minnares hadden moeten weten is dat, nog steeds volgens het MIT Technology Review, de Amerikaanse autoriteiten tijdens het eerste halfjaar van 2012, bijna 8000 keer aan Google hebben gevraagd om haar de IP-adressen van haar gebruikers te leveren.

De FBI heeft Google gevraagd het IP-adres, het communicatieprotocol van de computernetwerken, van de persoon te onthullen die compromitterende e-mails verstuurde. Elke computer heeft een IP-adres dat wordt gebruikt om de gebruiker ervan te lokaliseren. Vervolgens heeft de FBI wekenlang informatie verzamelt over de plaatsen van waar de minnares van generaal Petraeus e-mails verzond om haar rivaal te bedreigen.. Toen de FBI haar onderzoek naar de e-mails begon dacht het dat het om criminaliteit of een bedreiging tegen de nationale veiligheid ging. Het viel op een banaal geval van overspel. Maar het betrof wel de baas van de CIA! Zoals Marc Rotenberg, directeur van het Electronic Privacy Information Center, het stelt: "Als de CIA-directeur kan gepakt worden is de jacht op iedereen open." Sinds 2001 en de Patriot Act heeft de jacht op terroristen het Amerikaanse National Security Agency de kans gegeven om, bijna zonder enige controle, de activiteiten van alle burgers te controleren.

De gevaren van het internet zouden door alle gebruikers ervan moeten gekend zijn: je prive-berichten worden jarenlang opgeslagen op servers en kunnen nagegaan en gelezen worden door ‘speurders’ op zoek naar privé-informatie. Studenten, werkzoekenden ontdekken, soms tot hun grote verbazing, dat hun toekomstige werkgevers alles over hun Facebook-pagina weten, mannen ontdekken de ontrouw van hun partner en omgekeerd, werknemers verliezen hun job ten gevolge van hun opmerkingen op Twitter. Kortom, een bericht op het internet is zo vertrouwelijke als een postkaart die door iedereen gelezen kan worden.

Europa is ook bezorgd over de bescherming van persoonsgegevens. Een verordening van de Europese Commissie in de strijd tegen identiteitsdiefstal, fraude, misbruik van informatie op sociale netwerken en het verzamelen van informatie zonder de toestemming van de gebruikers moet binnen twee jaar in werking treden. Ik weet niet hoe de zaak er in België voorstaat maar in Frankrijk zal de Franse regering een wetsvoorstel indienen om de bescherming van persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer op het internet te garanderen. Verder is Frankrijk ook verwikkeld in een krachtmeting met Google over het, sinds 1 maart door haar gehanteerde privacybeleid en over een belasting op zoekmachines.

Om aan Big Brother te ontsnappen, is het onvoldoende niet te zoeken met Google, Twitter niet te gebruiken en je Facebook-pagina altijd te sluiten. Wees niet naïef: alles wat je doet op het internet laat onuitwisbare sporen op servers na: je IP-adres, je provider, je besturingssysteem, de pagina's die je bezoekt… Tenzij je je computer en je mobiele telefoon wegdoet ben je absoluut niet anoniem op het internet. Maar dat je het niet echt wist is je vergeven, zelfs Petraeus, de baas van de CIA wist het niet!

Geen opmerkingen: