vrijdag 16 november 2012

Griekenland boven!


Valt het U ook op? Het lijkt mij dat het merendeel van de foto’s over de stakingen, betogingen en andere protesten tegen de crisis in Europa, of als u wil de Europese crisis, die de laatste weken en maanden in de media gepubliceerd worden vaak Griekse toestanden tonen. De Grieken zijn in Europa dan ook, zoals iedereen ondertussen wel zal weten, de spitsbroeders van de Walen bij ons, oplichters en luiwammesen die het zelf gezocht hebben. De achterliggende idee is dat als we beelden zien van die luiaards, onze empathie minder groot is dan bij foto’s van iets minder luie profiteurs zoals Spanjaarden en Portugezen. Bovendien zijn foto’s over Griekenland door Griekse fotografen genomen veel goedkoper omdat die al tevreden zijn met een korst brood als betaling.
Het tweede land in de fotogenieke rij is dan Spanje (je kunt moeilijk foto’s van Grieken afdrukken als er weer maar eens Spanjaarden de straat opkomen, al was het maar omdat ze daar hun spandoeken in een ander alfabet schrijven).
Uiteindelijk heb je dan ook nog de Portugezen. Als we al eens iets over hen horen is het vaak om hen (hun regering althans) te prijzen omdat ze ‘goe bezig’ zijn. ‘Goe bezig’ in deze wil zeggen dat die regering zonder aarzelen alle ‘noodzakelijke economische maatregelen treft die het land erbovenop zullen helpen’. Enfin, dat is toch de theorie, ze nemen die maatregelen maar of dat het land er bovenop zal brengen is een ander paar mouwen.
Dat de trojka (de trojka is de Europese commissie (EC), de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF)) er keine Ahnung van heeft wat er gaande is en wat de toekomst brengt toont de grafiek hiernaast wel aan. U ziet in een beeld samengevat, de projectie van hoe ze keer op keer voorspelde hoe de aan Griekenland opgelegde besparingen het land gingen redden. De Portugezen houden beter hun hart vast.
Mevrouw Merkel bracht hen wel een bezoek om de daadkrachtige regering de kus van de juffrouw die ze wel verdiend hadden te geven. Ze liet verstaan dat volgens haar de Europese crisis nog wel vijf jaar zou kunnen aanhouden. Mijnheer Hollande zei verleden maand nog dat het twee jaar ging duren. Het meest waarschijnlijke is dat ze er zelfs geen idee van hebben en maar wat uit hun nek slaan al naar gelang van waar de wind waait of welk publiek ze toespreken (Hollande sprak in eigen land, Merkel in het buitenland en zat een uur later alweer veilig in het vliegtuig op weg naar de heimat).
Wat de realiteit zou kunnen zijn hebben we kunnen uitmaken uit de cijfers van het Elstat, het Griekse bureau voor statistiek. De plaatselijke politici vonden het wel ‘ongepast’ (sic) dat de cijfers net bij de goedkeuring van de nieuwe treinlading besparingsmaatregelen bekend werden gemaakt. Ze zijn dan ook niet fraai. 63% van de bevolking kan niet of moeilijk rondkomen, 20% tot 40% kan het huis niet meer verwarmen. Verder dreigt het licht ook uit te gaan bij een kwart van de bevolking die de elektriciteitsrekening niet meer kan betalen, één derde flirt met dakloosheid aangezien de huishuur ook al niet meer kan opgebracht worden. We zwijgen dan nog over de nog grotere aantallen die hun andere schulden niet meer kunnen afbetalen.
Nu kan je alles wel uitleggen maar dat dit aan het feit zou liggen dat ze in Griekenland drie mensen nodig hebben om hetzelfde werk te doen als een Duitser, zoals de Duitse staatssecretaris Fuchtel het stelde, lijkt mij toch een iets te drastische en voorbarige conclusie. 

De Grieken zijn wel hopeloos. In de eerste helft van dit jaar emigreerden al 15700 Grieken naar ...Duitsland. Het equivalent van 5233 Duitsers zo U wilt.

Geen opmerkingen: