vrijdag 25 december 2009

Cab Calloway is de Kerstman!

102 jaar geleden, op 25 december 1907, werd Cabell Calloway III in Rochester, New York geboren. Tot aan zijn dood op 18 november 1994, was hij 86 jaar lang een brok energie.

Zoon van Martha Eulalia Reed, lerares en kerkorganiste, en advokaat Cabell Calloway II groeide hij op in Baltimore en was hij voorbestemd om zijn vader op te volgen. Maar hij volgde liever zijn zus Blanche op tournee in een populaire zwarte musical 'Plantation Days'. Bij het einde van de tournee in Chicago bleef hij daar wonen.

Over zijn zus Blanche Calloway valt er anders ook wel wat te zeggen: zij is de eerste vrouw geweest die een volledig mannelijke band "Blanche Calloway and Her Joy Boys" leidde. Over haar heb ik het in een volgende bijdrage.

In Chicago ging hij drummen, dansen en zingen, o.a. in het beroemde Sunset Café. Hij leerde er ook Louis Armstrong kennen die hem de 'scat' stijl aanleerde. Scatten is het zingen van woorden zonder betekenis. 'Doohdah', 'Be-bop', 'Doo-wee' en 'Bam' zijn klanken die in vaak snel opeenvolgende ritmes elkaar opvolgen. Cab is dan ook gekend onder zijn andere naam , de 'Hi-De-Ho man'. Je kan de jonge Calloway aan het werk zien in de Betty Boop cartoon "The Old Man of The Mountain" van Max Fleisher.

Als zingende en dansende orkestleider scheerde Calloway hoge toppen bij het publiek. Wanneer Duke Ellington in februari 1931 de Cotton Club voor een uitgebreide toernee verlaat, wordt zijn orkest daar vervangen door de band "Cab Calloway and His Orchestra". Waardoor het eerste huisorkest van de Cotton-Club weer op de thuisbasis speelt want De Calloway-band zijn de originele "Missourians" waarvan Cab Calloway de bandleider geworden is.

En dan start een stuk geschiedenis. Irving Mills en Cab Calloway bewerken de oude ballad "St.James Infirmary" tot een eigentijds liedje over opium roken, en er is een succes-explosie voor Calloway. Als 70-jarigen/opende hij er nog mee op het North Sea Festival in Den Haag... in 1992. Alstamblieft!

In het tweede filmpje hoor je een memorabele versie van de ballad door Cab Calloway in de in 1933 door Max Fleisher geproduceerde tekenfilm "Betty Boop, Snow White".
Alleszins een gepast filmpje voor een witte kerstmis.






Yep man, Cab was the real reefer man!

Geen opmerkingen: