dinsdag 27 maart 2007

Rijkste twee percent bezit de helft van de wereldrijkdom

Enkele maanden geleden reeds, in december 2006, verscheen een interessante studie met de titel "A new study on The World Distribution of Household Wealth". Veel ophef is er in België niet over gemaakt, ik herinner mij niet dat, buiten 'Le Soir', onze landelijke pers er hier een regel inkt aan heeft verspild. Nochtans lijkt wat de studie ons vertelt zeer interessant. Het geeft ons een beeld van hoe de verdeling van de rijkdom in de wereld steeds maar schever wordt getrokken. De armen gaan er ondanks Millenium-doelstellingen en andere caritatieve oprispingen niet echt op vooruit.

De studie baseert zich op cijfers van het jaar 2000 en is een uitgave van het "World Institute for Development Economics Research of the United Nations University" (UNU-WIDER) , een afdeling van de Verenigde Naties met de opdracht multidisciplinair onderzoek te doen naar structurele verschillen die de levensomstandigheden beïnvloeden van de armen op deze wereld. De hele studie kan je samen met vele andere interessante studies (die daarom nog geen zoden aan de dijk lijken te zetten) kan je op de website vinden. Een korte inhoud vind je hieronder.

De rijkste 2% volwassenen in de wereld bezitten meer dan de helft van globale huishoudbudget van deze zelfde wereld. De uitvoerigste ooit ondernomen studie over persoonlijke rijkdom rapporteert ook dat de rijkste 1% volwassenen samen alleen al 40% van globale activa bezat, en dat de rijkste 10% volwassenen 85% van het wereldtotaal globale activa. In tegenstelling daarop bezat de onderste helt van de volwassenen op de wereldbevolking nauwelijks 1% van de globale rijkdom.

Het onderzoek vond ook uit dat $2.200 activa bezitten per volwassene een huishouden in de hoogste helft van de distributie van de wereldrijkdom plaatste. Om bij de rijkste 10% van volwassenen in de wereld te zijn dien je $61.000 in activa te bezitten en bezit je meer dan $500.000 dan behoor je onmiddelijk tot de rijkste 1%, een groep die met zijn 37 miljoen leden wereldwijd niet echt een exclusieve club kan genoemd worden.

De rijkdom is zwaar geconcentreerd in Noord-Amerika, Europa, en enkele landen met hoge inkomens in Azië en de Stille Oceaan. De mensen in deze landen bezitten collectief bijna 90% van de totale wereldrijkdom. Hoewel in Noord-Amerika slechts 6% van de wereldbevolking van volwassen woont, vertegenwoordigt het 34% van huishoudbudget. Europa en de hoge inkomenslanden van Azië en de Stille Oceaan bezitten ook onevenredige hoeveelheden rijkdom. In tegenstelling daaraan is het algemene aandeel van rijkdom dat mensen in Afrika, China, India, en andere lagere inkomenslanden bezitten in Azië aanzienlijk minder dan hun bevolkingsaandeel.

De concentratie van rijkdom binnen landen variëert beduidend maar is over het algemeen hoog. Het aandeel van de hoogste 10% gaat van rond de 40% in China via 70% in de Verenigde Staten en nog hogere aandelen in andere landen. De ongelijkheid van de rijkdom voor de wereld als geheel is nog hoger. De studie schat dat de globale rijkdom Gini voor volwassenen 89% is. Dezelfde graad van ongelijkheid worden verkregen als één persoon in een groep van tien bij de verdeling van de taart 99% neemt en de andere negen het resterende 1% delen.

Nog volgens de studie, leven bijna alle alle individuele rijksten van de wereld in Noord-Amerika, Europa, en de rijke landen van Azië en de Stille Oceaan. Het grootste aantal indivuduen van de rijkste 10% van de wereld leven geconcentreerd in slechts een aantal landen. Een kwart ervan is Amerikaan en nog eens 20% is Japans. Deze twee landen komen het sterkst voor onder de rijkste 1% individuen in de wereld, met 37% die in de V.S. en 27% in Japan wonen.

Geen opmerkingen: