Op 26 december 2006 stond in de Morgen een interview met Fientje Moerman (en Marleen Temmerman) onder de titel 'Slagkracht vrouwen in wetenschap vergroot'. Niemand zal mij er ooit kunnen op aanmerken dat ik de (neo-)liberale gedachte ben toegedaan maar voor Fientje Moerman's strijd voor meer vrouwen op 'verantwoordelijke' jobs kan ik alleen maar goedkeuren.
Verre van mij om te beweren dat de wereld er met meer vrouwen aan de macht beter zou uitzien (herinner U daarvoor enkel maar Catharine De Grote, Margaret Thatcher of andere Jian Qing's).
Maar sinds in 1888 bij ons in België, Marie Popelin, als eerste vrouwelijke jurist geweigerd werd aan de balie enkel en alleen maar omdat ze vrouw was, mogen de zaken toch weer in een hogere versnelling worden geschakeld.
En de wetenschappelijke wereld is een mannenbastion. Getuige volgende anecdote van Fientje Moerman in het interview: 'Onlangs vergaderde ik met de rectoren. Eén van hen vroeg me: 'U weet toch dat het beter is voor de universitaire prestaties van de kinderen dat één van de ouders voltijds thuis is?' 'Als u daar zo zeker van bent, neem ik aan dat u bent thuisgebleven?', heb ik geantwoord.'
Een ander mannenbastion is de politiek trouwens. Kijk er de de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen maar eens op na. In die wereld heeft Fientje Moerman (het zal wel toevallig zijn) in de nieuwe president van Ecuador een medestander gevonden.
Op dezelfde dag van het interview met Fientje Moerman heeft Rafael Correa, de nieuwe (mannelijke of wat dacht je?) president van Ecuador zijn regering voorgesteld. Opmerkelijk daaraan is dat hij zeven vrouwen benoemt, waaronder de minister van defensie. We zeggen wel opmerkelijk want, mochten het geen zeven vrouwen zijn geweest - en vooral een vrouw als minister van defensie - het zou waarschijnlijk niet eens 'nieuws' geweest zijn voor de internationale media.
Zijn reden voor die benoemingen kon niet duidelijker zijn: hij wilde de gelijkheid van de seksen bevorderen.
'Ecuador zal pas echt een democratie zijn op het ogenblik dat alle staatsinstellingen duidelijk ondergeschikt zijn aan de civiele maatschappij', vertelde Correa, 'daarom is het zo belangrijk om met de traditie te breken dat een ex-militair minister van defensie moet zijn en als we dan toch een burger benoemen, waarom dan, indien er een mogelijkheid toe is, geen vrouw?'
7 vrouwelijke minister op de 17 in zijn kabinet, het is natuurlijk nog geen 50/50 verhouding maar het is alleszins al een hele stap. De andere vrouwen worden verantwoordelijk voor gezondheidszorg, sociale zekerheid, woningbouw en... buitenlandse zaken. Bovendien houdt hij de enige vrouw in de regering van zijn voorganger aan: de minister van toerisme en milieu.
President Correa, die zijn job opneemt op 15 januari, stelde dat hij seksegelijkheid wilde nastreven. Hij gaf toe dat het 'iets is wat we niet zullen bereiken, maar we zullen er op zijn minst dichtbij zijn.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten