donderdag 11 december 2008

Arme media

Ik vind het erg wat er gebeurt met De Morgen en De Standaard maar toch voel ik geen greintje sympathie voor die journalisten.

Jarenlang hebben ze gegeten uit de hand van hun bazen, zich in slaap laten wiegen, zijn ze langzaamaan van koers veranderd en de belangen van hun bazen gaan verdedigen in plaats van de algemene belangen.
Hebben ze geschimpt op de weerstand tegen het generatiepact, de vakbonden als oubollig afgedaan, een forum gegeven aan een separatist als Bart de Wever en een populist als Dedecker zitten opvrijen.

Het buitenlands nieuws was dan bovendien nog vaker en vaker een af/overschrijven van de berichten van de grote persbureau's. Lode Delputte van de Morgen bijvoorbeeld over Zuid-Amerika omdat het ook zijn eigen mening is en hij die niet kan wegsteken. Een tuttebel als Barones Doornaert die alles wat enigzins anders denkt afmaakt in haar strontcolumn, de Navo verdedigt, Bush verdedigt kortom behept is met de Groot-Atlantische gedachte en die nooit weerwoord krijgt. Als je weerwoord wil hebben wordt het gewoon niet gepubliceerd in de 'kwaliteitsgazet'.

Gisterenavond in bed las ik in de laatste hit op thrillergebied (Stieg Larson - Mannen die vrouwen haten - De Millenium Trilogie) het volgende:
"Mikael Blomkvist was van mening dat het de taak van de financiële verslaggevers was om de financiële boys, die rentecrisissen creëerden en in de wirwar van waanzinnige internetbedrijven speculeerden met het kapitaal van kleine spaarders, te screenen en bekend te maken. Hij vond dat de journalistieke opdracht eigenlijk was om de captains of industry met dezelfde onbarmhartige ijver te screenen als waarmee politiek verslaggevers de kleinste misstappen van ministers en parlementsleden op de voet volgen."

Goed, dat laatste moet je maar met een korrel zout (zo geen kilo) nemen maar ik vind dat van die financiële journalisten goed gezien.
Uiteraard komen kritische stemmen nooit in de krant, de kranten zijn verkocht aan diegenen die we bekritiseren. Al lang vind ik dat er naast dat zogenaamde financiële katern ook een sociaal katern in de krant moet komen. Over de strijd van de kleine man/vrouw, de afbraak van de solidariteit, wat de vakbond doet, wat er op de werkvloer aan de hand is, wat de mensen zonder papieren moeten doorstaan, de toestand in de gevangenissen, de diefstal van ons collectief bezit... maar daar zullen we, vrees ik, nog lang op moeten wachten want de eigenaars van het nieuws zijn daar uiteraard niet mee gediend.

Bovendien worden die persgroepen ook nog eens gesubsidieerd. Ze worden gesubsidieerd terwijl ze winst maken. We subsidiëren eigenlijk de dividenden van de aandeelhouders.

De piratenradio's werden eerst vrije radio's, die werden uiteindelijk allemaal in een bandbreedte-keurslijf gestoken en opgekocht door diezelfde machtsgroepen die de pers hebben opgekocht en draaien nu eenheidsworst. De eenheidsworst die binnen de pers ook al heeft toegeslagen. Binnenkort is enkel de titel van de gazet nog verschillend en een afwijkende mening zal niet meer gepubliceerd worden.

Mooie vrije pers hebben we.
En wat is er van mijn aandeel ten tijde van 'de redding van De Morgen' geworden?
Toen al genaaid.

Geen opmerkingen: