'Zand in de Machine', het gratis-voor-niets webzine van Attac Vlaanderen
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Dit jaar viert Attac zijn tienjarig bestaan
en vandaag dus weer een rijk gestoffeerde 'Zand in de Machine' met, uiteraard, de financiële crisis als hoofdthema en de introductie van Obama als toemaat.
"Ontwapen de markten!". Toen Attac in 1998 werd opgericht, werd deze slogan geformuleerd tegen de achtergrond van de financiële ineenstorting in Oost-Azië. Ondertussen, waren wij getuige van andere crisissen teweeggebracht door financiële markten in Rusland, Brazilië, Turkije, Argentinië en de uitbarsting in 2001 van de zeepbel van de "Nieuwe Economie". Vandaag wordt er hard gewerkt aan 'oplossingen' voor de crisis van vandaag,2008. Iedere dag is er wel een nieuw plan maar wat vandaag nieuws is is morgen al oud nieuws. Wat vandaag spectaculair is is morgen achterhaald. Wat vandaag zou moeten werken wordt morgen afgedaan als teleurstellend. Moeten we misschien wachten op wonderdokter Obama? Hoeveel keer nog slapen voor de Kerstman komt?
* De eerste 10 jaar van Attac % 1998-2008 %
Wellicht is de grootste les die we uit die eerste tien jaar van Attac kunnen trekken, dat onze argwaan tegenover de neoliberale globalisering terecht was. De deregulering van de financiële markten heeft duidelijk geleid tot sociale en ecologische catastrofes en een democratisch deficit. Onze tegenstanders hebben de voorbije tien jaar over het algemeen alles ontkend. Zij weigerden de duidelijke crises te zien en nog veel minder ze af te wenden, en wanneer dat mogelijk was hebben ze er zelfs voordeel uit gehaald. Wij zagen de crises aankomen en stelden mogelijkheden voor om ze te vermijden.
Vandaag wordt er hard gewerkt aan 'oplossingen' ervoor. Maar wat vandaag nieuws is is morgen al oud nieuws. Wat vandaag spectaculair is is morgen achterhaald. Wat vandaag zou moeten werken wordt morgen afgedaan als teleurstellend. Moeten we misschien wachten op wonderdokter Obama?
http://vl.attac.be/article1197.html
Obama
* Links Europa en Obama - door Jean Bricmont
Er zijn ten minste twee factoren in aanmerking te nemen als we een verkiezing willen proberen beoordelen: dat wat de kiezers willen uitdrukkelijk met hun stem en wat de verkozen kandidaat zal doen. In het geval van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zou het bijzonder triest zijn geweest mocht McCain na acht jaar Bush-regime verkozen zijn. In feite is het verwonderlijk dat hij er nog in geslaagd is 46% van de stemmen te behalen. Net zoals ook zijn uitstekende resultaten in een aantal staten als bijvoorbeeld Louisiana (zijn ze daar de orkaan Katrina vergeten?)
http://vl.attac.be/article1208.html
* Hoe de wittebroodsweken gebruiken – door Walden Bello
Volgens Walden Bello zal Obama zich in de loop van de eerste 100 dagen van zijn presidentschap zonder aarzeling moeten verlossen van twee zware lasten, Irak en Afghanistan, en de weg vrijmaken om zich toe te spitsen op de werkelijk gigantische taak die voorligt: omvorming van de Amerikaanse én de globale economie.
http://vl.attac.be/article1209.html
Financiële crisis
* Het einde van het neoliberalisme - door Joseph Stiglitz
De wereld is niet mals voor het neoliberalisme, die hutsepot van ideeën gebaseerd op de fundamentalistische opvatting dat de markten zichzelf corrigeren, dat zij efficiënt de geldmiddelen verspreiden en dat zij het algemeen belang dienen. Het marktfundamentalisme heeft steun verleend aan het Thatcherisme, aan de “Reaganomics” en aan de “Washington-consensus” ; die begunstigden privatiseringen, de economische liberalisering en centrale banken die onafhankelijk zijn en alleen bezorgd om inflatie te vermijden.
http://vl.attac.be/article1201.html
* De tijd is gekomen: sluit de financiële casino's - Verklaring van de ATTAC’s van Europa
Vandaag weer eens een rijk gestoffeerde 'Zand in de Machine'. Het zal jullie niet verwonderen dat de financiële crisis het hoofdthema is. Waar vandaag hard gewerkt wordt aan 'oplossingen' ervoor. Maar wat vandaag nieuws is is morgen al oud nieuws. Wat vandaag spectaculair is is morgen achterhaald. Wat vandaag zou moeten werken wordt morgen afgedaan als teleurstellend. Wegens de ingewikkeldheid van het huidige financiële systeem, is het onmogelijk om de problemen met slechts één instrument op te lossen. Er is geen punt van Archimedes. Een gehele doos van instrumenten zal noodzakelijk zijn. Nochtans, gezien de honderden voorstellen die zullen opduiken in de nabije toekomst en die alle controversieel zullen zijn, kunnen wij sommige basisvereisten bepalen aan de welke zullen moeten worden voldaan opdat een voorstel als emancipatorische hervorming aanvaardbaar kan zijn.
http://vl.attac.be/article1189.html
* Belast de Speculanten ! - door Sarah Anderson, John Cavanagh, Chuck Collins, Dedrick Muhammad en Sam Pizzigati
Met het spook van een financieel Armageddon dat in alle krantenkoppen opduikt, komen bij mij twee vragen telkens terug. Waar zal de overheid 85 miljard dollar vinden om AIG en andere reuzen van Wall Street op te kopen? En wat zullen wij moeten betalen voor het herstel van ’Main street’, met inbegrip van federale hulp aan de staten, hulp aan huiseigenaars, en projecten van openbare werken voor de werklozen?
http://vl.attac.be/article1186.html
* De crisis: stop de kettingreactie - door Attac Frankrijk
In haar jaarverslag vermeldt de bank Merryl Lynch 100.000 ’ultrarijken’. Elk van hen bezit minstens 30 miljoen dollar aan financiële activa. Samen maakt dat 15.000 miljard dollar, wat overeenkomt met bijna een kwart van de bruto wereldproductie. Vandaag gijzelen ze de wereldeconomie. Die zakt daardoor weg in een crisis die een veelvoud aan facetten vertoont. Al deze crisissen én het systeem dat er de oorzaak van is, vernietigen stilaan de mensheid en de planeet als de volkeren daar niets tegen doen. Want elke crisis versterkt en verscherpt de andere.
http://vl.attac.be/article1190.html
* Om de financiële crisis te begrijpen - door Antonio Martins
De internationale kredietmarkten zijn in shock. Er is een reële dreiging dat er een vernietigende stormloop op de banken komt. Dit omdat de 700 miljard dollars die door de VS werden aangebracht te laat gekomen zijn en niet aangepast waren. Welke zijn de oorzaken van de crisis? Welke relatie is er tussen de crisis, het financieringskapitalisme en de ongelijkheden? Bestaan er alternatieven?
http://vl.attac.be/article1207.html
* Opinie: Bankencrisis vraagt om staatshervorming - door de Vooruitgroep
De bankencrisis toont volgens de VOORUITGROEP opnieuw dat we voor een goede staatshervorming verder moeten kijken dan de organisatie van de Belgische staat. Kleine staatjes zijn immers niet opgewassen tegen grote problemen. De instorting van de financiële markten duwde de communautaire discussies abrupt weg van de voorpagina’s. Het communautaire gekibbel over de staatshervorming van het laatste jaar verbleekt in vergelijking met de ernst van de wereldwijde financiële crisis. Toch hebben deze discussies meer met elkaar te maken dan op het eerste gezicht lijkt. Ze gaan beiden over de rol van de staat in het creëren van welvaart en welzijn in de 21ste eeuw.
http://vl.attac.be/article1193.html
* Liberalisme en Verzorgingsstaat - door Raphaël van Breugel
In 2006 was het nieuws eerder goed tot zelfs euforisch. De meeste analisten bevestigden dat de economie in goede vorm was, dat de basissen stevig waren, dat de immobiliënsector zijn stijgende beweging zou verder zetten, dat de beurzen wereldwijd tot duizelingwekkende hoogten zouden klimmen. Slechts weinigen merkten de eerste tekenen van spanning op of waarschuwden tegen de ‘irrationele uitbundigheid’. Maar in een periode van standvastige groei (ononderbroken dacht men) houdt niemand van onheilsprofeten. Het is dan niet de tijd om na te denken. Men moet ageren, kopen, kost wat kost meedoen met die beweging die allen zal verrijken.
http://vl.attac.be/article1194.html
Perscommuniqués
Uiteraard zijn er weerom onze perscommuniqués die, in de goede oude traditie van 'vooral negeren' nooit worden opgenomen door onze 'kwaliteits-' en andere kranten en tijdschriften.
Je vindt ze dus alleen maar op onze site (allemaal) en (sommige) op enkele andere sites zoals die van Lef, Website voor syndicalisten, Indymedia.be, Indymedia Antwerpen en MO*. Waarvoor trouwens onze dank.
* 20/10 - Belastingparadijzen afschaffen? Het wordt dringend tijd!
* 27/10 - Europese vakbonden en andere sociale bewegingen staan voor een historische opdracht: Het kapitalisme grondig hervormen
* 14/11 - Naar een werkelijk mondiaal antwoord op een mondiale crisis
* 20/11 - 20 op 20 voor de G20!
* 28/11 - De Belgische regering stuurt geen enkele officiële vertegenwoordiger naar Doha
Column van Diogenes van Gent
We besluiten met de twee laatste bijdragen van Diogenes van Gent in zijn column:
* Het egoïsme van Marc De Vos
* De nieuwe bedrijfswacht van het patronaat
Geen opmerkingen:
Een reactie posten